האם שאלתם את עצמכם פעם לאן זורמים הגשמים. אם כן התשובה היא שהם אמורים לזרום לבור ניקוז ששמו המקצועי הוא גם "בור חלחול".
זהו בור המשמש להזרמת מי הגשמים אל עומק האדמה. את הקוטר העומק והמיקום שלו אמור לקבוע מהנדס או יועץ קרקע, בהתאם לניקוז ולהיקפו.
יש לחקור קודם מהי כמות המשקעים באזור, מהו סוג האדמה והעומק אשר ניתן לחפור בו ולהגיע לשכבה הנכונה כדי שתקלוט את מי הגשמים או אל שכבת מי התהום.
בור חלחול בנגב באזור צחיח עם גשמים מועטים, הוא לא כמו בור חלחול שנחפר ברמת הגולן.
המטרה של בורות חלחול היא למנוע הצפה מכל סוג בבניינים, בתים פרטיים ועוד.
יש צורך להרחיק את המים הללו מיסודות הבית או הבניין שכן הצפה של הקרקע הסמוכה לרצועת הבטון המקיפה ומחזקת אותו אל היסודות והקרקע, עלולה לגרום להתפוררותה ומכאן גם לערעור של יסודות הבניין או הבית.
בור חלחול במקלטים, מרתפים ועוד
יצירת בורות חלחול בקרבת מבנים תת קרקעיים כמו מקלטים, מרתפים ועוד, למנוע לחצים הידראוליים על חלקיו התת קרקעיים של המבנה, מה שעלול לגרום לקריסתו.
כאשר מדובר על פעירת בורות חלחול בקרבת מקלטים, המטרה היא למנוע הצפה שלהם אחרי חורף גשום,
ולהרחיק את המים ממערכות האיטום התת קרקעית. כל במערכות אלה עלול להיווצר מחדירת רטיבות ולערער את האטימות של המבנה.
בורות החלחול נועדו לנתב את המים עמוק לתוך האדמה אל מאגר מי תהום תת קרקעי, כדי למנוע הצפה, עומס במערכות הניקוז העירוניות ועוד.
כאשר מדובר במרתפים בור חלחול הוא הפתרון למניעת הצפה.
מומלץ לפני בנייתו של המרתף למלא תחתיו חול ולא אדמה, כדי להקל על ניקוז המים ולגרום להם לחלחל לעומק.
מומלץ גם לרצף כמטר גובה כל קיר במרתף, ומעל החלונות אם קיימים להתקין פרגולה שתוכל לסייע בתיעול המים אל בור חלחול.
איך קודחים בור חלחול?
קידוח בור חלחול נעשה באמצעות מקדח ייעודי של כלונסאות. (תשתית חיזוק ליסודות של מבנה או בניינים). לאחר הקידוח בעומק הרצוי, מושחל לתוך בור החלחול, שרוול מבד גאוטכני לאחר מכן שופכים לתוכו חצץ גז או מודרג, הבד משמש לסינון ומניעת חלקי קרקע אל שכבת החצץ כדי שבור החלחול לא ייסתם ובעקבות כך עלולה להתרחש הצפה של המבנה או הבניין ולפגוע באטימה או ביציבות שלו.
בכל חצר או חנייה של בניין, יש "שביל" שקוע בקרקע שנועד לקליטת מי גשמים. הוא נקרא "תא תפיסה" וניתן לזהות אותו כי יש עליו בדרך כלל מכסה מאסיבי מברזל. מהתא הזה זורמים המים בא באמצעות צינור אל בור שנבנה מטבעות בטון, אשר מולא בחצץ והונח בו7 צינור שרשורי בקוטר של 10 צול.
לחלופין ניתן להניח צינור חלחול מחורר ועטוף בבד גיאוטכני. לבור זה יש רק כניסה ואין יציאה, והוא נועד להזרמת מי הגשמים לקרקע חולית.
מה עומקו של בור חלחול?
עומקו של בור חלחול משתנה בהתאם לתנאים בשטח ולסוג הקרקע שבאזור. הקידוח מתבצע לעומק עד לקרקע החולית המחלחלת והעומק המדויק נקבע ע"י יועץ הקרקע. בעונת הגשמים מתמלא בור זה במים ומציף את גדותיו.
ייתכן כי לעתים הוא מסתם בשל לכלוך וחול שחדרו את שכבת החצץ, וייתכן שזה מתרחש על רק של חוסר ברוחב או עומק מספיקים לקליטת כמויות המים. בכל חצר של בניין או בית, חייבים לתעל את המים ולהרחיק אותם מהיסודות של המבנה.
בורות חלחול מפחיתים את לחץ המים על מבנים תת קרקעיים ומרתפים, ומורידים את העומס מהמערכת העירונית לניקוז.
קידוח בור חלחול- איך עושים את זה נכון?
בור חלחול נעשה באמצעות מכונת קידוח. זו מחוברת למקדח בקוטר הנבחר, בהמלצת יועץ הקרקע
על עומקו ורוחבו של הבור המיועד. ממלאים את כל היקפו של הבור חצץ ולמעלה מציבים טבעת בטון. שימוש בצינור חלחול מחייבת הנחת בד גיאוטכני שעליו תונח טבעת בטון או רשת ועליה מכסה.
קרא עוד: קידוח כלונסאות